Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مجله همگردی»
2024-05-07@01:04:14 GMT

آشنایی کامل با آتشکده نیاسر در کاشان

تاریخ انتشار: ۵ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۸۰۲۰۶۵

آتشکده نیاسر کاشان که برروی تپه ای صخره ای و بلند و بالاتر از چشمه اسکندریه واقع شده است منطقه ای که خودش به عنوان یک منطقه ی توریستی و گردشگری شناخته می شود سبب شده است که این بنا روز به روز معروف تر و مشهور تر شود و به عنوان یکی از معروفترین چهار تاقی های ایران شناخته شود. گفته می شود که قدمت این بنا به اواخر دوران اشکانیان و یا اوایل دوران ساسانیان بازمی گردد یعنی چیزی در حدود1800 سال پیش ساخته شده است و از کاربری این بنا هم بر اساس پژوهش هایی که در این زمینه صورت گرفته می توان این طور فهمید که از این سازه به عنوان یک نشان راهیابی، یا آتشگاه و قبر بزرگان و یا به یک بنای یاد بود بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آتشکده ها و نیایشگاه ها دارای سابقه ی چندین هزار ساله بوده که تعدادی از انها توسط موبدان و برای حفاظت از اتش مقدس استفاده می شده و تعدادی نیز به عنوان محلی برای پرستش مردم عادی بوده است. پس با ما در مجله گردشگری همگردی همراه باشید برای اطلاعات بیشتر از آتشکده نیاسر در کاشان....

معماری آتشکده نیاسر

عناصر و تمام جزئیات این بنا دارای توازن و هماهنگی خاصی می باشد و بر روی زیر بنایی به شکل مربع استوار گشته است و دارای طول 14 متر و عرض نیز 14 متر می باشد و در واقع از یک اتاق تشکیل شده است در کف بنا و دقیقا در وسط ان گودالی وجود داشته که آتش مقدس را در ان نگهداری می کردند. بنای آتشکده نیاسر به صورت ذوزنقه ای با اضلاع تقریبا 12 متری بوده که با قاعده ای مربع شکل ساخته شده است و از ملات گچ و سنگ های رسوبی در ساخت آن به کار برده شده  و در طراحی گنبد ان می توان این بنا را جزو شاخص ترین بناها در زمینه تبدیل پلان مربعی شکل به گنبدی دایره ای می باشد. 
اگر از خارج بنای آتشکده نیاسر کاشان به آن نگاه کنیم آن را به مانند توده ای مکعبی شکل می بینیم که دارای 4 دهانه درگاهی عریض می باشد که بر روی ان حد فاصل گنبد و زیر بنا قرار گرفته است و دارای طرحی مکعبی شکل بوده و از داخل بنا از طرح چهار گوش زیر بنا به صورت تدریجی و رفته رفته انحنایی به شکل مدور گنبدی به دست می آید و به سبک صومعه ها می باشد و بر دیواره های شبستان مربع استوار گشته است.
چهار تاقی نیاسر را که به اردشیر بابکان منتسب می دانند، دارای گنبدی به شکل تخم مرغ می باشد و ازملات گچ و سنگ در ساخت بنای ان استفاده گردیده و گفته می شود که در زمان های گذشته با گچ بر روی ان تزئیناتی انجام شده بود. البته این بنایی که می بینیم جزو نمونه های بارز گنبد ساسانی می باشد که بعد از تخریب به شکل اولیه آن باز طراحی گردیده است.
چهار تاقی نیاسر که در فهرست آثار ملی ایران و در تاریخ 21 آبان ماه سال 1317 و به شماره  ثبت 316 به ثبت رسیده است بر اثر حمله ی سپاهیان اعراب کاملا ویران شده بود اما مجددا مردم آن را بازسازی کردند و امروزه بنای ان احیا شده و یاداور تاریخ باشکوه و باعظمت این کشور بزرگ می باشد.
در مورد این آتشکده و کاربری آن بین محققان و پژوهشگران اختلاف نظر وجود دارد، عده ای بر این عقیده تاکید دارند که این بنا در واقع یک بنای علمی باستانی بیش نبوده است، در واقع آنها می گویند که چهارتاقی نیشابور طوری ساخته شده است که در میانه هر یک از فصل های سال می توان طلوع و غروب خورشید را از یکی از روزنه های تعبیه شده در ان مشاهده نمود و جزو کهن ترین تقویم های آفتابی در ایران و کل دنیا می باشد که تا به امروز سالم مانده و به اشتباه به عنوان آتشکده در ذهن مردم شناسانده شده است. و به عقیده این گروه این بنا دارای دقت محاسباتی تقویمی بالایی نسبت به بناهای دیگر در کل جهان است. البته اگر هم این طور باشد و عقیده این گروه درست باشد باز هم تضادی بین آتشکده بودن و یا تقویم آفتابی بودن وجود ندارد زیرا از دیر باز در معماری ایرانی ما شاهد بناهایی با کاربری های چند منظوره هستیم.

کاربرد تقویمی بنای آتشکده نیاسر کاشان

این بنا به گونه ای طراحی شده است که با شروع یک فصل جدید و در اولین روز و درمیانه فصل می توان در میان پایه های بنا پرتوهای نورخورشید را به گونه ای خاص مشاهده نمود و هنوز که هنوز است این پدیده ی جالب قابل روئیت می باشد. هرساله برای بررسی طلوع خورشید دانشگاه کاشان و پایگاه میراث فرهنگی نیاسر مراسمی را برگزار می کنند که در ان در چهار طاقی نیاسر به بررسی میدای طلوع خورشید در اولین روز هر فصل سال پرداخته می شود.

منبع: مجله همگردی

کلیدواژه: ایرانگردی ایران گردی کاشان تور اروپا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت hamgardi.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مجله همگردی» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۸۰۲۰۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آشنایی با سیستم مرموز چشم پنتاگون در مدار زمین | از ردیابی تا کشتار موشک‌ها! +تصویر

در فو فایتر طی قراردادی به ارزش 414 میلیون دلار، شرکت میلنیوم اسپیس سیستمز توسعه هشت ماهواره مجهز به دوربین های الکترواپتیکال و فروسرخ برای ردیابی موشک ها از مدار زمین را بر عهده خواهد داشت.

آژانس توسعه فضایی (Space Development Agency) آمریکا به تازگی اعلام کرد که شرکت میلنیوم اسپیس سیستمز (Millennium Space Systems) قرار است ماهواره های دفاع موشکی پروژه فو فایتر ( FOO Fighter ) را توسعه دهد. طی قراردادی به ارزش 414 میلیون دلار، میلنیوم اسپیس سیستمز هشت ماهواره برای ارائه "کنترل آتش" سامانه دفاع موشکی زمینی را ارائه خواهد کرد.

براساس گزرش عصرایران، به طور کلی، کنترل آتش شامل فناوری های مختلفی مانند رادار یا حسگرهای دیگر، کامپیوترها و تسلیحات را در یک سامانه منسجم ترکیب می کند که توانایی شناسایی تهدیدات و اهداف را فراهم کرده و سپس سلاح ها یا دیگر اقدامات متقابل را به سمت آنها هدایت می کند.

تحویل فو فایتر تا سال 2027

میلنیوم اسپیس سیستمز که در مالکیت شرکت بوئینگ قرار دارد باید این ماهواره ها را تا سه ماهه اول سال 2027 تحویل دهد. این پروژه با نام کامل Fire-Control On Orbit-Support-To-The-War Fighter یا به اختصار فو فایتر بخش مهمی از زنجیره کشتار دفاع موشکی پنتاگون را تشکیل خواهد داد.

نمونه اولیه مجموعه ماهواره های فو فایتر دارای دوربین های الکترواپتیکال و فروسرخ برای ارائه گزینه های جدید کنترل آتش است.

حسگرهای کنترل آتش، آنهایی هستند که قادر به ردیابی اهداف با دقت بالا و ارائه مختصات دقیق برای جنگنده ها یا سامانه تسلیحاتی روی زمین - در این مورد، رهگیرهای دفاع موشکی - هستند.

این ماهواره ها به شناسایی، هشدار و ردیابی دقیق تهدیدات موشکی پیشرفته، از جمله سامانه های موشکی ابرصوت کمک خواهند کرد. هدف نهایی افزایش قابلیت های جهانی کنترل آتش است.

ماهواره های فو فایتر با افزایش برد تشخیص موشک های ابرصوت ارتفاع پایین، در مقایسه با موشک های بالستیک قاره پیما، زمان هشدار را برای شناسایی و پاسخ به تهدیدات ابرصوت افزایش می دهند.

در شرایطی که در اصل شبیه به مجموعه لایه ردیابی (Tracking Layer) است، اما ماهواره های فو فایتر مجزا هستند. مجموعه لایه ردیابی فقط برای نظارت بر موشک های ابرصوت با قابلیت مانور بالا بهینه شده است.

به گفته درک تورنیر، مدیر آژانس توسعه فضایی، برنامه فو فایتر نمایشی عملیاتی از تلاش های کنترل آتش ارائه می کند که جدا از تلاش های جاری هشدار/ردیابی موشک و دفاع موشکی ما، اما مکمل آنها است.

ماهواره هایی برای افزایش قابلیت های دفاع موشکی

اگرچه جزئیات این پروژه بیشتر محرمانه باقی مانده است، درک تورنیر در جریان اجلاس نیروی هوایی 2023 فاش کرد که ماهواره های فو فایتر برای نظارت بر چند تهدید نامشخص که مجموعه لایه ردیابی در حال حاضر به آنها رسیدگی نمی کند، توسعه می یابد.

تورنیر به این نکته نیز اشاره داشت که در صورت موفقیت آمیز بودن آزمایش، فناوری حسگر کنترل آتش در ترانش 3 (Tranche 3) و ترانش 4 (Tranche 4) مجموعه لایه ردیابی، ماهواره هایی که قرار نیست به ترتیب تا سال 2028 و 2030 پرتاب شوند، گنجانده می شود.

به گفته جیسون کیم، مدیرعامل میلنیوم اسپیس سیستمز، پروژه فو فایتر برای مقابله با تهدیدات پیشرفته طراحی شده است. این یک ماموریت حیاتی است که به محافظت از آمریکا و متحدان این کشور در برابر تهدیدات پیشرفته کمک خواهد کرد.

آژانس توسعه فضایی در درخواست اولیه خود قصد داشت توسعه ماهواره های فو فایتر را به بیش از یک توسعه دهنده ارائه کند. با این وجود، این طرح تغییر کرده و میلنیوم اسپیس سیستمز به عنوان تنها توسعه دهنده این پروژه انتخاب شده است.

به گفته آژانس توسعه فضایی، این مرکز پیشنهادهای دریافت شده پس از فراخوان را ارزیابی کرده و تشخیص داد که انتخاب یک توسعه دهنده بهترین گزینه ممکن است.

دیگر خبرها

  • برگزاری رویداد ملی مسئله محور «شروع» در دانشگاه کردستان
  • آشنایی با روش‌های درمان زخم بستر در منزل
  • تاثیرگذاری فیلم‌های کوتاه بیشتر است/ آشنایی نسل‌ امروز با فرهنگ رضوی
  • آشنایی با سیستم مرموز چشم پنتاگون در مدار زمین | از ردیابی تا کشتار موشک‌ها! +تصویر
  • آشنایی با چهار نامزد انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه قائمشهر، سوادکوه و جویبار
  • آشنایی با نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات مجلس در زنجان و طارم
  • برگزاری دوره آموزشی آشنایی با مبانی فکری اسلام ناب و انقلاب اسلامی
  • برگزاری همایش آشنایی با مناسک حج در بروجرد
  • برگزاری همایش آشنایی با مناسک حج در بروجرد+مصاحبه
  • ◄ آشنایی با آبراه غیرطبیعی پاناما + فیلم