Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-07@03:42:23 GMT

آتشکده ی دیدنی چهارطاقی نیاسر در کاشان

تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۸۰۸۹۹

آتشکده ی دیدنی چهارطاقی نیاسر در کاشان

کاشان، یکی از شهرهای زیبا و کهن ایرانی است که آثار تاریخی و گردشگری زیادی در آن وجود دارد و همین خود دلیلی استتا سالانه گردشگران زیادی به سمت این شهر روانه شوند.

یکی از معروف ترین جاذبه های گردشگری در این شهر گلاب گیری است اما این تنها یکی از مواردی است که مسافران را برای سفر به کاشان ترقیب می کند. جاذبه ای که در این مطلب می خواهیم درباره آن توضیح دهیم، آتشکده ی چهار طاقی است، این آتشکده علاوه بر قدمت تاریخی که دارد از لحاظ علمی هم دارای اهمیت ویژه ای می باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با الی گشت همراه باشید تا بیشتر درباره آتشکده ی چهارطاقی در نیاسر که تقویم خورشیدی ایران باستان بوده خدمتتان شرح دهیم.

آتشکده ی کاشان در شهر کاشان واقع است. شهر کاشان خود نیز یکی از شهرستان های استان اصفهان است که به دلیل جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیاری که دارد مقصد بسیاری از گردشگران به شمار می رود. آتشکده‌ی نیاسر، یک بنای چهارطاقی روی یکی از ارتفاعات نیاسر کاشان است که در دوره‌ی ساسانی ساخته شده است و از آن به منظور برگزاری مراسم خاص مذهبی استفاده می شده است. این سازه، جزء کهن ‌ترین و بزرگ ‌ترین نمونه‌ های چهارطاقی ایران و سالم‌ ترین آن‌ها به شمار می رود.

بنای آتشکده ی چهارطاق در نیاسر به شکل مربعی بوده و اندازه آن ۱۴ متر در ۱۴ متر است و روی آن را با یک گنبد پوشانده اند. در ساخت آن از سنگ های مربعی و آجری استفاده شده است. این آتشکده تلفیقی از علم و دین است و یکی از کاربردی ترین بناهای شهر کاشان به شمار می رود که به دستور اردشیر بابکان در زمان حکومت ساسانیان ساخته شده است. متاسفانه این آتشکده به مرور زمان آسیب های جدی دیده است و گنبد آن مانند گنبدهای اسلامی بازسازی شده است.


در گذشته بنای چهار طاقی با نام های چهار قاپو و چهار دروازه هم بین عموم مردم رواج داشته است و نام چهارطاقی را پژوهشگران و باستان شناسانی که از سایر کشورهای جهان به منظور بازدید از این بنا به کاشان آمده اند بر روی آن گذاشته اند. البته علت آن هم چهار پایه ایی اسن که وظیفه نگهداری طاق این بنا را برعهده دارند، نیز بوده است. پایه‌ها در این نوع بناها، دیوارهایی با ضخامت زیاد و عرض کم هستند و به نحوی متصل شده‌اند که زاویه‌ی میانی آن‌ها قائمه است. در دو طرف آن‌ها ورودی قرار گرفته است. به این نوع دیوارها در گذشته جرز می‌گفتند. سقف ورودی‌ها نیز از نوع طاق منحنی (قوس) است. از دیگر عناصر اصلی در ساخت این بناها گوشواره است که در زیر گنبد و در قسمت فوقانی طاق‌ها قرار می‌گیرد. گوشواره در واقع سازه‌ای است برای تبدیل مربع به هشت ‌ضلعی و سپس دایره برای اجرای گنبد که به شکل پیش ‌آمدگی در کنج‌های داخل بنا مشاهده می‌شود.

 

ارزش علمی آتشکده ی چهارطاقی در نیاسر (تقویم خورشیدی ایران باستان)


در زمان های این آتشکده میزبان برگزاری بسیاری از مراسم باستانی ایران در فصول مختلف سال بوده است. برای طراحی این بنای تاریخی از اطلاعات نجومی بسیاری استفاده شده است که همین دلیلی بر تبدیل شدن این آتشکده به تقویم خورشیدی ایران در زمان ها دور شده است.  بر اساس پژوهش‌های اختر باستان‌شناسی، چهارطاقی نیاسر مانند برخی چهارطاقی‌های موجود دیگر، یکی از این بناهای نجومی و تقویمی است که در کنار این که اتاق اصلی آتشکده (محل نگهداری آتش) بوده، از آن به عنوان تقویم خورشیدی هم استفاده می شده است. در تقویم آفتابی، زمان با استفاده از سایه‌های ایجاد شده توسط پرتوهای خورشید به هنگام طلوع و غروب آفتاب محاسبه می‌شود. با توجه به کیفیت حرکت خورشید در ایام مختلف سال، طراحی بنا از حیث اندازه‌ی طول پایه‌ها نسبت این اندازه با فاصله‌ی میانی پایه‌ها و در نتیجه زاویه‌ی منتج شده از این نسبت، به نحوی بوده است که پرتوهای خورشید هنگام طلوع و غروب در راستاهای سنجیده شده‌ای از بنا می‌تابد و در نقاطی خاص، سایه ایجاد می‌کند که هر کدام از این نقاط خاص بیانگر زمانی مهم و شاخص بوده است. در واقع این تقویم عهده دار آیین های باستانی ایران زمین بوده است.

این آتشکده در کاشان در سال ۱۳۱۷ به شماره ی ۳۱۶ به ثبت ملی رسیده است و یکبار هم در سال ۱۳۳۴ توسط اداره کل باستان شناسی مرمت شده است. سالم‌ترین چهارطاقی موجود در ایران است که برای علاقه‌مندان به ایران باستان ارزش بازدید و برای مسئولان مربوطه، ارزش توجه بیشتر دارد.

 

بهترین زمان بازدید از آتشکده چهارطاقی


اگر بخواهیم بهترین زمان برای بازدید از این آتشکده را بگوییم تمام طول سال می تواند مناسب باشد. مدت زمانی که برای بازدید از این آتشکده نیاز است حدود ۱۵ دقیقه است. اما حتما تاریخچه ی آن را مطالعه کنید و سپس به بازدید از آن بروید.

دسترسی به آتشکده ی چهارطاقی


آدرس: استان اصفهان، شهر نیاسر، آتشکده‌ی نیاسر

به منظور دسترسی به این جاذبه ی تاریخی و علمی در شهر کاشان، در صورتی که وسیله ی نقلیه دارید باید از سمت شمال غربی شهر کاشان به فاصله ی ۳۰ کیلومتری شهر نیاسر بروید. این آتشکده بالاتر از چشمه اسکندریه و همینطور در فاصله ی ۴۰۰ متری غار نیاسر واقع است.

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: تقویم خورشیدی آتشکده ی چهار ی چهارطاقی شهر کاشان ی نیاسر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۸۰۸۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(ویدئو) شوت دیدنی الیوت؛ گل چهارم لیورپول به تاتنهام در دقیقه ۵۹

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

منبع: ورزش سه

tags # لیورپول سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها